januar 17, 2019
utorak, 13 mart 2018 08:06

Porodica Lepir iz Vršca za sat i po zaradi prosečnu platu

Autor:

Tri muškarca, otac i dva sina iz porodice Lepir iz Vršca, pre sedam godina podigli su prvi plastenik na 180 kvadratnih metara i zasadili cveće - kale. Kažu da je to biznis kojim se mogu baviti i početnici, i oni koji su negde zaposleni, jer za sat i po vremena može da se zaradi minimum prosečna plata.

Miroslav Lepir (36), inženjer i profesor koji predaje mašinsku grupu predmeta kaže da je sve počelo kada je njegova supruga Dragana gledala tv emisiju o uzgoju kala.Par je zatim na internetu stekao prva znanja.

On kaže da je lepota sa kalama što se lukovice jednom kupuju! One se svake godine razmnožavaju, pa se od svake dobiju još tri ili četiri. Tako je porodica posle godinu dana imala skoro 4.000 lukovica. Podigli su novi plastenik, a za proteklih sedam godina ukupno četiri, na skoro 1.000 kvadratnih metara. Morali su da zakupe i plac kraj kuće.

- Prve godine smo snabdevali samo cvećare iz Vršca, sada smo stigli do Beograda i Novog Sada. Ima mesta za sve na tržištu - kaže Miroslav Lepir.

Ne treba mnogo ni znanja ni muke?

Njegov otac Mirko je možda najposvećeniji cveću i ima najviše vremena da o njemu brine. Kaže da bere primerke kala dugačke i po 1,7 metara, mada je većina oko 1,2 do 1,3 metra. On podvlači da je kod ovog posla bitno u startu nabaviti kvalitetne sadnice, tu se ne sme štedeti jer dobra lukovica znači dobru robu i dobru cenu.

- A cvetanje traje od oktobra do juna, s tim što je zimi slabije, ali je tada cena viša. Najveći intenzitet cvetanja je od marta do kraja maja, ali tada pada i cena cveta. Ipak, mnogo je cvetova, pa se opet isplati. Leti je period mirovanja. Kale je lako negovati, ne postoje posebni zahtevi. Dovoljno je dva puta u toku godine pođubriti i prihraniti preko listova po potrebi. Nisu potrebni pesticidi i fungicidi, kale ne obolevaju - objašnjava Mirko Lepir.

Šansa za početnike

Lepiri su jedinstveni i po tome što skoro nijedan deo biznisa ne kriju i vrlo su raspoloženi početnicima da pomognu da krenu u ovaj posao.

- Dosta mladih od mene kupuje lukovice, mnogi već negde rade i biće cvećari uz neki stalni posao i moram reći da je 80 odsto mojih kupaca uspelo u poslu. Ko već negde radi ne može baš da razvije ozbiljan biznis, ali može da ima jedan plastenik i od njega zaradu bar prosečnu platu. Više plastenika, veća zarada. Svakom otkrijem sve što znam - kaže Miroslav.

A onda precizira.

- U plasteniku šest puta 30 metara, sa 1.200 lukovica, grejanjem i navodnjavanjem, imate ulaganje od oko 2.500 evra, najviše 3.000. Vratite uloženo za godinu dana i onda zarađujete prosečnu platu mesečno. Imate posla sat ili sat i po dnevno, i malo više od marta do kraja juna. Početnike često plaši cena navodnjavanja, ali potrebno je samo izbušeno crevo koje košta osam dinara po metru - više je nego jasan Miroslav Lepir.

Izvor i fotografija: telegraf.rs