januar 17, 2019
ponedeljak, 10 decembar 2018 20:05

U Vršcu održana tribina na temu ljudskih prava

Autor:

Ženska odbornička mreža, organizovala je tibinu na temu ljudskih prava.

Tribina je organizovana u Gradskoj kući, povodom završetka kampanje "16 dana borbe protiv nasilja nad ženama". Tribini su prisustvovali i predstavnici Udružena "Parakvad VŠ".

- Podaci o broju žena koje trpe nasilj su poražavajući, a još alarmantniji su podaci o o ženama koje izgubile život. Ovo je način da skrenemo pažnju na te podatke i da informišemo žene ali i širu društvenu zajednicu da reaguju i prijave nasilje, istakla je članica Izvršnog odbora Ženske odborničke mreže Skupštine grada Vršca Andrijana Maksimović.

Kada je reč o informisanju žena akcenat kampanje je na marginalizovanim grupama, poput seoskih žena, Romkinja i žena sa invaliditetom.

- Cilj tribine, kao i svih aktivnosti koje su organizovane tokom kampanje, je da probudimo svest svih sugrađana i meštana vršačkih sela da reaguju na vreme, da prijave nasilje, bez obzira na to o kom nasilju je reč, kaže odbornica Vanja Jovanov.

Da podsetimo, kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama"je međunarodna kampanja koja se obeležava od 1991. godine.

Aktivnosti u okviru kampanje, svake godine, počinju na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. novembra, a završavaju se 10. decembarana Međunarodni dan ljudskih prava.

Ideja je da se kroz kampanju simbolično poveže problem nasilja nad ženama sa ljudskim pravima jer je takav vid nasilja - kršenje ljudskih prava.