februar 23, 2019
petak, 07 decembar 2018 19:51

U Vršcu otvoren DATA Centar

Autor:

Kompanija E–Smart Systems, vlasnik regionalnog lidera u oblasti IT poslovanja HiTeam, danas je svečano otvorila novoizgrađeni Proizvodno-poslovni objekat za proizvodnju informatičke opreme, odnosno DATA centar.

Objekat je smešten u Tehnološkom parku na parceli od 2228 m2, dok se površina poslovnih celina unutar objekta rasprostire na 1772m2.

U sklopu objekta nalaze se poslovne prostorije (650m2), proizvodni pogon ( 430m2) i DATA CENTAR (423m2).

Da podsetimo, HITeam je osnovan 2003. godine u sastavu tadašnjeg Hemofarma. Prvi je u Vršac doneo pristup internetu putem dialup i wireless konekcije.

- Danas je firma u 100 % vlasništvu kompanije E-Smart Systems iz Beograda, koji sa HITeam-om ima više od 90 zaposlenih, pretežno sa visokom stručnom spremom. Hiteam trenutno ima 23 zaposlena radnika i godišnji promet preko1,5 miliona evra i nesporni je lider da regionalnom tržištu, istakao je direktor HITeam-a Dejan Tanasijević, u svom pozdravnom obraćanju.

Izgradnja DATA centra u Vršcu objekta počela je u septembru 2015. godine, a ulazak u investiciju podstakao je širi poslovni ambijent koji postoji u Vršcu i koji ide na ruku novim, inovativnim tehnologijama.

- Za Vršac smo se odlučili, nekako odmah nakon akvizicije HITeam-a s naše strane, koja se desila 2011. godine, jer smo Vršac prepoznali kao mesto u kome postoji naklonjenost prema savremenim tehnologijama. DATA centar u Vršcu je rezultat u tehnološkom smislu, i nastavak strategije kompanije E-Smart Systems, a to je da se bavimo savremenim IT tehnologijama, istakao je generalni direktor E–Smart Systems Srećko Atanasković.

Svečanom otvaranju DATA centra prisutvovali su brojni gosti i partneri, kao i gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

- Ovo je veoma važna investicija za grad Vršac. Ona osim što će zaposliti 50 Vrščana, doprinosi ubrzanom razvoju IT sektora kao jednom od najvažnijih segmenata napretka našeg društva. Njome je ujedno i zaokružen Tehnološki park kao industrijsku zonu, zbog čega već od proleća naredne godine Grad počinje izradu projekta za novu industrijsku zonu - Sever, rekla je gradonačelnica Mitrović.

Postojeću kontinuiranu saradnju sa velikim klijentima u regionu, kao i sa lokalnim državnim ustanovama, HiTeam je izgradnjom DATA centra proširio novim uslugama, kao što su Telehousing i Cloud servisi prilagođeni potrebama korisnika.

Ukupna, dosadašnja investicija vredna je 140.000.000 dinara, a visina sopstvenih uloženih sredstava je 120.000.000 dinara. Pokrajinska vlada sufinasirala je projekat DATA centra u vrednosti od 20.000.000 dinara (u potpunost sei vraća kroz usluge i robu).

U okviru svečanosti potpisan je Ugovor o namerama sa austrijskom kompanijom ŠRAK, koja će proizvode iz vršačkog pogona, kako je objasnio Goran Veljović, direktor prodaje i marketinga kompanije E-Smart Sistem, izvoziti u Rusiju.