februar 16, 2019
petak, 13 april 2018 11:41

VUČIĆ POTVRDIO: ZF Friedrichshafen AG stiže u Pančevo!

Autor:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da nemačka kompanija ZF Friedrichshafen AG sa ogromnom investicijom stiže u Severnu industrijsko-poslovno-proizvodnu zonu u Pančevu.

To će, rekao je Vučić, biti velika stvar za Srbiju i donosiće ogromne rezultate. Svetski gigant, ZF Friedrichshafen AG, među deset zemalja izabrao je Srbiju i Grad Pančevo za izgradnju svoje naredne fabrike. Ovo je prva grinfild investicija u Pančevu posle 40 godina. Poslednja grinfild investicija bila je 1977. godine kada je izgrađena Petrohemija.

- Ta kompanija će zaposliti više od 1.000 ljudi, najavio je Vučić posle obeležavanja početka radova na izgradnji industrijskog kompleksa "Mind Park-Milanović Industry Park".

ZF je globalni lider u tehnologiji pogona i šasije, kao i aktivnoj i pasivnoj sigurnosnoj tehnologiji, naročito poznat po proizvodnji sistema transmisije, upravljanja i kočenja, a poslednjih godina razvija i bezbednosne sisteme i elektroniku. Kompanija obuhvata oko 230 proizvodnih lokacija u 40 zemalja i zapošljava oko 137.000 radnika.

Kompletno ulaganje ove svetske kompanije u Pančevu, u prvoj fazi, od 2019. do 2021. godine, biće 85 miliona evra, od toga 20 miliona za izgradnju poslovnih zgrada i drugih nadzemnih i podzemnih građevinskih objekata i 65 miliona evra za mašine i ostale investicije.

Realizacijom ove investicije Pančevo započinje petu fazu u industrijskom razvoju Pančeva koji će između ostalog postati centra istraživačke i razvojne industrije u oblasti elektro automobila. Građevinska dozvola biće izdata u julu ove godine, kada će početi i izgradnja fabrike. Proizvodnja će početi sredinom 2019. godine

Biće izgrađeno 25.000 kvadratnih metara poslovnih objekata, na 10.8 hektara i otvoreno 540 radnih mesta. Proizvodiće osovine za električni pogon za E-Mobility za Premium OEM, motore sa električnom vučom za E-Mobility, elektronika/mehatronika menjača, mikrosvičevi/RSV (PŠV ploče štampanog kola).

Vučić je rekao da Nemačka, pored toga što je najveći spoljnotrgovinski partner Srbije, postaje najznačajniji poslodavac u Srbiji.

Naveo je da je trenutno 44.619 radnika u Srbiji zaposleno u nemačkim kompanijama, a da će uz investicije u Kragujevcu i Pančevu taj broj premašiti 50.000.