decembar 10, 2018
nedelja, 10 jun 2018 07:24

I drugi dan Dana Vajferta okupio je više hiljada građana u centralnim ulicama

Autor:

Manifestacija Dani Vajferta, drugog dana, 9. juna okupila je više hiljada građana u centralnim ulicama Pančeva koji su prisustvovali muzičko-zabavnom programu na centralnoj bini i nekom od pratećih programa.

Od 17 do 19 časova predstavila su se kulturno-umetnička društva iz Pančeva i okoline. Od 19 do 1 sat nakon ponoći na bini su se smenjivali rok bendovi: “Mocart kugle”; “Period”; Atomsko sklonište Tribute band i Cactus Jack.

Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančevo zadovoljan je kako za sada protiče manifestacija.

- Veliki broj građana je prisutan što je samo potvrta da su Pančevcima potrebne manifestacije ovakvog tipa, s raznovrsnim programom, u kojem za svakog ima po nešto. Nastojimo da promovišemo sve ono što Pančevci rade, zbog čega svako popodne na centralnoj bini imamo nastupe lokalnih kulturno-umetničkih društava i izvođača, a i vrsta muzike je svako veče drugačija, kako bismo zadovoljili ukuse svih sugrađana. U petak je bilo veče zabavne, pop i rok muzike, za subotu smo odlučili da dominira kvalitetna rok muzika, a za nedelju uveče organizovaćemo veče kvalitetne tamburaške i starogradske muzike koje će se završiti koncertom grupe Legende, kazao je Nikola Stoilković.

Od 17 do 1 sat nakon ponoći u Ulici Nikole Tesle bili su štandovi sa kraft pivarama, a u Ulici Nikole Đurkovića štandovi s gastronomskim specijalitetima, dok su na Trgu Slobode bili predstavljeni stari zanati i rukotvorine različitih udruženja građana i pojedinaca.

U pratećem delu programa tokom popodneva građani su u pratnji turističkog vodiča imali priliku da upoznaju grad obilazeći lokacije na Vajfertovoj ruti, a u prostorijama Turističke organizacije Pančevo bilo je organizovano predavanje o tome kako da kraft pivari i poljoprivredni proizvođači dođu do bespovratnih sredstava ili povoljnih kredita za razvoj svog poslovanja.

U Narodnom muzeju u Pančevu koncert na harfi održala je Ana Marija Franc, a nakon toga su polaznici grupe za istoriju Centra za talente iz Pančeva održali predavanje o porodici Vajfert, Crkve svete Ane, Urošu Prediću i Olgi Smederevac.

U nedelju, 10. juna, od 18 časova u Narodnom muzeja u Pančevu, u okviru manifestacije "Dani Vajferta", biće predstavljena još dva rada kroz predavanja, koja su prošle jeseni, bili objavljeni u Zborniku: Prilozi istoriji Pančeva. Dubravka Đorđević govoriće o brigadnom generalu Mihovilu Mihaljeviću, vojnom komandantu Pančeva 1816-1831 i dr Dragoljub Cucić, govoriće o 150 godina od polaska u školu Mihajla Pupina u Pančevu.

U Muzeju od 17 sati koncert će održati polaznici škole gitare “Gitarta” iz Pančeva.
Od 17 do 19 sati biće organizovani i Vajfertovi dani u karikaturi - dečji program, škola karikature sa Nikolom Dragašem.

U okviru manifestacije Dani Vajferta u subotu i nedelju, 9. i 10. juna od 16 do 20 sati između Trga Slobode i Ulice Nikole Tesle upriličena je izložba Muzeja starovremenskih motocikala i old tajm automobila.

Dani Vajferta trajaće ove godine tri dana i završiće se 10. juna koncertom Vajfertovih tamburaša (od 20 sati) i grupe Legende (od 22 sata).