januar 17, 2019
subota, 09 jun 2018 07:19

Počeli Dani Vajferta

Autor:

Prvog dana manifestacije Dani Vajferta više hiljada građana prisustvovalo je programu koji je počeo još u 17 časova, a najmasovnije bilo je na koncertu grupe Crvena Jabuka. Više od tri sata ovaj bend uveseljavao je publiku svih generacija, a i kiša koja je pala nekoliko puta tokom koncerta nije kvarila uživanje.

Trg u Ulici Nikole Tesle i okolne ulice bile su male za sve zainteresovane da prisustvuju koncertu.

Pre njih nastupili su i pančevački bend Rezervni plan, a od 17 do 20 sati nastupali su pančevački muzičari, kulturno-umetnička društva iz Pančeva i okoline, dečji hor Vokal kids.
Na svečanom otvaranju nešto posle 20 sati prisutnima su se obratili Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančeva, Maja Vitman, gradska menadžerka i Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančevo istakao je da je manifestacija svake godine sve veća i brojnija, kako po broju izlagača tako i po broju posetilaca.

- Prošle godine smo imali 16 kraft pivara, a ove godine ih je 30. Pančevo je sve važnije na mapi zanatskog pivarstva, a kao grad sa dušom Pančevo privlači i sve više posetilaca iz cele zemlje i inostranstva, kazao je Stoilković na svečanom otvaranju.

Maja Vitman, gradska menadžerka je podsetila da manifestacija Dani Vajferta puno znači za Pančevo jer je Strategijom razvoja grada predviđen i razvoj turizma.

- Ovo je još jedna od razvojnih grana i potencijala Pančeva. Uskoro ćemo biti svedoci i novog industrijskog ciklusa, s obzirom da ime koje krasi ovu manifestaciju, iza njega stoji veliki privredni razvoj koji je stvorio Đorđe Vajfert i ostavio u amanet svima nama, rekla je Maja Vitman.

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva je podsetio da je ova manifestacija već na samom početku proglašena najuspešnijom manifestacijom.

- To govori da smo dobro pogodili senzibilitet ovog kraja i pre svega ovog grada. S razlogom se održava na Trgu Đorđa Vajferta, ispred njegove rodne kuće i nosi slogan “Mesto odakle je sve počelo”. Idemo u susret 300 godišnjici industrijske proizvodnje piva, a danas promovišemo zanatstvo i zanatsku proizvodnju piva, kazao je Pavlov na svečanom otvaranju.

Drugog dana manifestacije u subotu, 9. juna, u muzičkom delu programa od 19 do 1 sat nakon ponoći smenjivaće se rok bendovi: “Mocart kugle”; “Period”; Atomsko sklonište Tribute band i Cactus Jack.

Pre njih od 17 do 19 časova predstaviće se kulturno-umetnička društva iz Pančeva i okoline.
Od 14 do 20 sati u dvorištu Vajfertove pivare biće organizovano prvo regionalno Homebrew takmičenje (takmičenje u kuvanju piva) na kojem će učestvovati 66 pivara.

Od 17 do 1 sat nakon ponoći u Ulici Nikole Tesle biće štandovi sa kraft pivarama i gastronomskim specijalitetima, dok će na Trgu Slobode biti predstavljeni stari zanati i rukotvorine različitih udruženja građana i pojedinaca.

U pratećem delu programa od 15 do 16 sati građani će u pratnji turističkog vodiča moći da obiđu Vajfertovu rutu, a od 15.30 u prostorijama Turističke organizacije Pančevo biće organizovanje predavanje o tome kako da kraft pivari i poljoprivredni proizvođači dođu do bespovratnih sredstava.

Od 17.30 do 18 sati u Narodnom muzeju koncert na harfi održaće Ana Marija Franc, a zatim će od 18 do 19 sati polaznici grupe za istoriju Centra za talente iz Pančeva održati predavanje o porodici Vajfert, Crkve svete Ane, Urošu Prediću i Olgi Smederevac.

Dani Vajferta trajaće ove godine tri dana i završiće se 10. juna koncertom Vajfertovih tamburaša i grupe Legende.