februar 23, 2019
nedelja, 01 jul 2018 21:38

Tretman suzbijanja odraslih formi komaraca u ponedeljak

Autor:

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova ranije najavljeni tretman suzbijanja odraslih formi komaraca iz vazduha tokom juna dva puta je odlagan. Novi termin koji predlaže izvođač radova Aerosystem doo je ponedeljak 2. jul.

Kako su se nakon višednevnih izrazitih meteoroloških nestabilnosti koje su praćene srednjim do umerenim temperaturama, visokom relativnom vlažnošću vazduha i velikom količinom padavina stekli uslovi za nagli razvoj velikog broja odraslih formi komaraca u narednom periodu kada se očekuje stabilizacija vremena i porast dnevnih temperatura, stekli su se uslovi za izvršenje tretmana komaraca iz vazduha, kako bi se trend porasta brojnosti populacije odraslih formi komaraca sveo na minimalan.

Akcenat tretmana biće stavljen posebno na područjima priobalja reka, jezera, bara, močvarnih rejona, šikara kao i u šumskim i zelenim pojasevima, a nakon nekoliko dana i ispoljavanja rezultata tretmana bio bi izvršen tretman iz vazduha i sa zemlje samih naseljenih mesta – Opova, Barande, Sakula i Sefkerina.

Tretman će se vršiti iz vazduha insekticidom Lambda Cyhalotrin – Monslink 0,8 ULV u odnosu 2:1, preparatom koji je upisan na listu Agencije za hemikalije čime je odobrena njegova primena bez opasnosti po životnu sredinu i živi svet.

U slučaju nepredviđenog pogoršanja meteo situacije ili drugih uslova zbog kojih akcija ne bi mogla biti sprovedena, tretmani se odlažu za prvi sledeći termin kada neophodni uslovi budu bili adekvatni.