februar 23, 2019
petak, 29 jun 2018 09:14

Edukativni filmovi osnovaca iz Barande

Autor:

Nastavni rad sa učenicima može biti veoma stimulativan, izazovan i prepun emocija. Kako bi se učenje dodatno obogatilo učiteljica Nada Kljajić u Barandi istražuje i pronalazi nove i izazovnije načine za svoje učenike. Jedan od radova kojim se bavi je i kreiranje ( a pod tim se podrazumeva, snimanje, režiranje i montiranje) video zapisa tj. edukativnih filmova (mobilnim telefonom). Pri tom, saradnja među nastavnicima i đacima je neophodna kako bi se ovaj vid edukacije doveo do kvalitetnijeg nivoa.

Sve što se u jednom odeljenju radi, zavisi u većoj meri od predavača (planova, programa, …). Nastavnicima su u ponudi razni vidovi edukacije: divergentno, konvergentno, heurističko, projektno, transmisiono,… po izboru i bez razlike, a sve u cilju svrsishodnijeg rada sa đacima. Prošle školske godine 2016/2017. godine za takmičenje KREF učenici prvog razreda iz Barande su učestvovali i ušli u finale a zatim osvojili drugu državnu nagradu za film „Kako nastaje hleb?“. Ideja za film je nastala zahvaljujući stihovima pesme Vladimira Andrića „Hleb“ koji se nalazi u čitankama đaka prvaka.

Ove školske godine 2017/2018. godine je nastao novi film i poslan na takmičenje za kategoriju „Dečiji ugledni film“ urađen po zahtevnim propozicijama takmičenja. Na osnovu želje učenika, učiteljice Nade, pozvan je trener AK „Spartak“ Nemanja Stojanović kako bi održao lep čas fizičke spretnosti. Čas je zatim snimljen a film izrežiran i montiran i može se pogledati na you tube-u pod nazivom „Poligon spretnosti“.

Dečiji film je na osnovu jednoglasne odluke žirija ušao u finale ovog prestižnog takmičenja, koje će se održati u Štipu (Makedonija). Sada još predstoji „borba“ za neku od prestižnih međunarodnih nagrada. Učiteljica Nada Kljajić je do sada godinama svojim radom predstavljala školu, „Dositej Obradović“ Opovo tj „Olge Petrov“ u Barandi, i to kroz pripremanje lutkarskih predstava sa đacima za takmičenje FLUOŠ u Novom Sadu, objavljivanje i prezentovanje nastavnih radova na Saboru učitelja Srbije u Beogradu, na manifestaciji „Pokrenimo se“ Udruženja gružanskih učitelja u Kniću, održavanju nastavnih tribina u Udruženju zrenjaninskih učitelja u Zrenjaninu i Udruženju vojvođanskih učitelja u Novom Sadu na „Metodičkim danima“. Kao i volonterskom učestvovanju u projektima drugih škola (u Čačku). Ovaj vid nastavnog rada (snimanje edukativnih filmova) predstavlja dodatno promovisanje i naše škole i naše opštine Opovo. Zato podržimo ovu inovativnu učiteljicu Nadu Kljajić u njenom daljem radu sa đacima.

Last modified on petak, 29 jun 2018 09:19

Media