februar 16, 2019
ponedeljak, 08 januar 2018 21:41

Lomljena božićna česnica u Kovinu

Autor:

Aktiv žena Prve MZ Kovin tradicionalno drugog dana Božića, 8.godinu zaredom, organizovala je lomljenje česnice. Na centralnom gradskom trgu okupio se veliki broj građana i mnoštvo dece koja su radosno iščekivala svoje parče česnice. Parče česnice u kome je bio „sakriven“ zlatnik, pripalo je Zlatanu Lukiću.

Prisutne je pozdravila Đurđevka Božanić, predsednica Aktiva žene Prve MZ Kovin, koja se zahvalila sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve u Kovinu, predsednici opštine Sanji Petrović i predsedniku Skupštine opštine Zoranu Bradanjiju, koji su lomili česnicu i delili je, prvo deci, a potom i ostalim građanima. Ona je poručila okupljenima da se potrude da oproste nekome, jer je današnji dan, dan praštanja.

Sredstva za zlatnik u česnici obezbedila je Opština Kovin, a veliki božićni kolač i ovoga puta umesili su i ispekli pekari iz kovinske Bolnice. Prazničnu atmosferu dodatno je ulepšala muzika Kovinskih bećara, a organizatori su najavili da će se sledeće godine potruditi da na ovaj dan, dok se deli česnica, prolaze konji i fijakeri.