februar 16, 2019
subota, 10 mart 2018 07:39

Održana prezentacija Muzeja na otvorenom u Deliblatskoj peščari

Autor:

Idejno rešenje ovog projekta, koji bi trebao da upotpuni turističku ponudu destinacije Južni Banat, uz odluku lokalne samouprave Kovin, smešteno je na obroncima Deliblatske peščare blizu naseljenog mesta Gaj.

Muzej bi predstavljao izgled kuća i kompanija u vremenu naseljavanja ovih prostora. Kuće i drugi objekti bili bi sagrađeni od prirodnih materijala, pre svega trske i bagremovog drveta. Muzej će biti sagrađen kroz edukativne radionice, uz nadzor stručnih ljudi i institucija.

Menadžer klastera Deliblatska peščara Petar Stamenović izneo je značaj ovakvog projekta za celokupnu turističku ponudu i poboljšanje vidljivosti destinacije Južni Banat.

- Saradnja udruženja Pagus, klastera Deliblatska peščara i Opštine Bela Crkva na uspostavljanju gotovog turističkog proizvoda Istorija Banatske vojne granice, sa muzejom na otvorenom, zasigurno je priča koja premašuje okvire i interesovanje lokalnog karaktera, rekao je Stamenović.

Kulturno istorijsko nasleđe na prostorima Južnog Banata, kao i budući turistički proizvodi, daće jednu novu sliku mlađim generacijama o bogatoj istoriji ovog kraja. Muzej na otvorenom predstaviće način života iz doba osamostaljenja Banata i pripajanja Austrougarskom carstvu.

Predstaviće život vojnika, banatskih graničara, kao i život po tadašnjim kompanijama sa autohtonim domaćim životinjama i gastronomijom Banata. Ovo će sigurno biti zanimljiva destinacija kako naših tako i inostranih turista.

Na prezentaciji su bili prisutni stručni pojedinci i institucije, Muzej Pančeva, Istorijski Arhiv, Zavod za zaštitu spomenika kulture i Biblioteka grada Pančeva! Značajna i potrebna podrška očekuje se u daljem radu.