februar 23, 2019
nedelja, 11 februar 2018 21:12

U Kovinu održana centralna proslava „Prešernovog dana“

Autor:

Centralna proslava obeležavanja „Prešernovog dana“, najznačajnijeg slovenačkog kulturnog i državnog praznika održana je sinoć u Kovinu u dvorani Kulturnog centra.

Udruženje Slovenaca južnog Banata „Logarska dolina“ iz Pančeva od 2010. godine organizuje ovu manifestaciju u Srbiji.

„Prešernov dan“ se obeležava 8. februara na dan smrti velikog slovenačkog književnika i pesnika France Prešerna i osim u Sloveniji, obeležavaju ga u svim zemljama u kojima žive pripadnici slovenačke nacionalne manjine.

U Srbiji postoji 17 Udruženja Slovenaca i njihovi predstavnici prisustvovali su sinoćnjoj svečanoj akademiji u Kovinu u kojoj su učestvovali učenici Osnovnih škola "Ðura Jakšic" iz Kovina i "Olga Petrov" iz Banatskog Brestovca.

Josip Veber, predsednik Udruženja Slovenaca Južnog Banata „Logarska dolina“ kaže da je za njih veoma značajno to što su dobili organizaciju centralne proslave Prešernovih dana za Srbiju.

- Time smo dobili priznanje da smo vredni i da dobro radimo, kazao je Josip Veber.

Sanja Petrović, predsednica Opštine Kovin kaže da je petogodišnja saradnja koju opština Kovin ima sa udruženjem "Logarska dolina" krunisana i bratimljenjem dve škole, Osnovne škole "Đura Jakšić" iz Kovina i Osnovne Škole "Ornož" iz tog mesta.

- Mi smo veoma srećni zbog te saradnje, kao i zbog saradnje sa samim Udruženjem koje ćemo i u budućnosti nastaviti, naglasila je ona.

Osim kulturnih veza, Srbiju i Sloveniju povezuje i sve veća privredna saradnja.

Vladimir Gasparič, ambasador Slovenije u Srbiji kaže da je naša zemlja druga destinacija za slovenačke investicije.

- Milijardu i dvesta miliona slovenačkih investicija je ovde. Zapošljavamo oko 25.000 lokalnog stanovništva i u Srbiji radi oko 600 slovenačkih firmi, tako da je to odlično. U zadnje dve godine povećava se i broj srpskih investicija u Sloveniji, rekao je Gasparič.

Prva manifestacija povodom ovog praznika održana je 1941. godine, a nastavljena nakon završetka Drugog svetskog rata. „Prešernov dan“ se osim u Sloveniji, obeležava u svim zemljama gde žive Slovenci i gde postoje njihova udruženja.