januar 17, 2019
utorak, 18 decembar 2018 20:38

U kovinskoj biblioteci o Nobelovoj nagradi

Autor:

Datum kada se dobitnicima Nobelove nagrade uručuje ovo izuzetno svetsko priznanje, 10. decembar, obeležen je prigodnim tekstovima na panoima i izložbama knjiga dobitnika Nobelove nagrade za književnost koje se nalaze u fondovima svih ogranaka Biblioteke „Vuk Karadžić“ Kovin.

Nobelova nagrada je internacionalna nagrada koja se dodeljuje od 1901. godine iz oblasti fizike, hemije, medicine, književnosti i za mir. Osnivač je Alfred Nobel. Veliki srpski pisac Ivo Andrić je Nobelovu nagradu za književnost dobio 1961.godine, za roman „Na Drini ćuprija“ i on je do danas jedini naš „nobelovac“.

Ove godine Nobelova nagrada za književnost nije dodeljena. U saopštenju Švedske akademije navedeno je da će nagrada biti dodeljena 2019, jer „Akademija nije u stanju da izabere dobitnika posle serije optužbi za seksualno uznemiravanje i finansijske zloupotrebe, zbog čega je došlo do gubitka poverenja javnosti“. Mediji podsećaju da će ovo biti prvi put, od ratne 1943. godine, da Švedska akademija ne dodeli Nobelovu nagradu za književnost.