februar 23, 2019
utorak, 04 decembar 2018 19:27

U galeriji starih fotografija Kovina

Autor:

U okviru predmeta Priroda i društvo, učenici trećeg razreda OŠ „Desanka Maksimović“ su sa svojim učiteljicama čas „Pogled u prošlost-idemo u muzej“, realizovali posetom Galeriji starih fotografija Kovina, koju vodi naš sugrađanin Petar Lukić Cunder.

U Galeriji se nalaze mnogi istorijski izvori koji govore o prošlosti Kovina a koje je godinama sakupljao naš ljubazni domaćin. Pored velikog broja fotografija i prigodnih tekstova o tim vremenima deca su imala prilike da vide i stari dvogled,berberski alat za brijanje,apotekarsku vagu i posude,stari fotoaparat...Zahvaljujemo se na gostoprimstvu, kao i na zanimljivim pričama kojima je deci dočarao i pokušao da približi život našeg grada iz davnih, prošlih vremena, prenosi učiteljica Dragana Đurić.
Podsetimo, Petar Lukić ovogodišnji je dobitnik Povelje opštine Kovin upravo za zbirku fotografija – kolektivnog sećanja na ljude i događaje, koja predstavlja pravo lokalno blago. Posle višegodišnjeg traganja za izložbenim prostorom, zahvaljujući prijatelju Ivanu Caranu, koji je ustupio svoju kuću u Ulici Vuka Karadžića 63 (pravac ispod zgrade vrtića, na uglu), oformljena je galerija u kojoj je mogao biti sistematizovan prikupljeni materijal.

S obzirom da čitava ideja nije komercijalnog tipa, mali broj Kovinaca uopšte zna da ovakvo mesto postoji u gradu. A ono radi – od 8.30 do 13.30 časova, osim zimi u hladnijim danima, usled nedostatka grajanja, mada i tada telefonom može da se ugovori poseta. Takođe usled traganja za novim materijalom može se desiti da autor nije u galeriji u opisanom radnom vremenu, tako da je kontakt putem broja 063/881-98-23 najbolje rešenje. Ulaznice ne postoje, osim posebne staklene kutije u foajeu, u koju po svom nahođenju posetilac može ostaviti dobrovoljni prilog.