februar 16, 2019
utorak, 06 februar 2018 18:48

U Biblioteci u Kovinu otvoren “Ruski kutak”

Autor:

U Biblioteci „Vuk Karadžić“ u Kovinu danas je otvoren „Ruski kutak“, projekat realizovan u saradnji ove ustanove sa Ruskom humanitarnom misijom (RHM). U okviru projekta biblioteci je poklonjeno 820 knjiga na ruskom jeziku.

Svečanost je počela potpisivanjem Memoranduma o saradnji između Ruske humanitarne misije i Opštine Kovin u svečanoj sali SO Kovin. Potpise na Memorandum stavili su, u ime Ruske humanitarne misije, rukovodilac regionalnog predstavništva na Balkanu Branimir Nešić i u ime Opštine Kovin, predsednica Sanja Petrović.

Ceremonija svečanog otvaranja „Ruskog kutka“ održana je nakon toga u Biblioteci „Vuk Karadžić“.

Među zvanicama, pored delegacija RHM i Opštine Kovin, bili su i predstavnici ambasade Ruske federacije u Srbiji, Ruskog doma u Beogradu, Medija centra „Ruski Ekspres“ u Beogradu, Prvog kanala Ruske televizije iz Moskve.

Za ovu priliku, poseban program izveli su učenici OŠ „Bora Radić“ iz Bavaništa, koji izučavaju ruski jezik u okviru redovne nastave. Na teritoriji Opštine Kovin jedino se u školi u Bavaništu izučava ruski jezik.

Sanja Petrović, predsednica opštine je istakla da je specifičnost projekta u Kovinu ta, da „Ruski kutak“ pri Biblioteci „Vuk Karadžić“ sada ima jedan od najvećih fondova dečje knjige na ruskom jeziku u Republici Srbiji i na Balkanu.

- Osim toga, knjižni fond biblioteke je obogaćen i delima klasične i savremene ruske literature, koji će biti na raspolaganju svim građanima Kovina i Južnobanatskog okruga”, kazala je ona.

Posle otvaranja „ruskih kutaka“ u Beogradu, Nišu, Zrenjaninu, Kruševcu, Beloj Crkvi, Medveđi i Kovin se svrstao u red lokalnih samouprava obuhvaćenih velikim projektom Ruske humanitarne misije „Ruski kutak“, usmerenom na uvećavanje i oplemenjivanje knjižnog fonda na ruskom jeziku u Republici Srbiji.