januar 22, 2019
četvrtak, 13 septembar 2018 18:17

"Teret" u Galeriji od 18. septembra

Autor:

Iz galerije Centra za kulturu Kovin najavljuju izložbu "Teret" Jelene i Marije Aranđelović. Otvaranje je u utorak, 18. septembra u 19 časova, a ulaz je slobodan.

Jelena Aranđelović će se na ovoj izložbi predstaviti slikama i crtežima, a Marija Aranđelović sa nekoliko video radova.
U najavi postavke se navodi: „u skladu sa upotrebom javnog prostora koja je bila tema prethodne zajedničke izložbe ove dve umetnice, galerijski prostor Kulturnog centra Kovin sam je „odredio“ temu. Naime, dimenzije prostora u određenoj su meri uslovile retrospektivni pristup. Tokom odabira radova nastalih u poslednje četiri godine i njihovog usklađivanja sa novim, do sada neizlaganim radovima, nametnula se tema tereta: ...kao prošlost koju čovek celog života pokušava da potisne...kao nesigurno sećanje zavarano materijalnim dokazima u vidu malobrojnih starih fotografija...kao nemogućnost ignorisanja uzaludne pobune obespravljenih, nebitnih i zaboravljenih ...kao strah od neizvesnog sveta budućnosti koji stvaramo...kao spoznaja sopstvenih destruktivnih snaga...kao nametnuti optimizam menjanja starog za novo, uništavanja i stvaranja...kao potreba za saosećanjem i, odatle, etikom, u društvu koje smatra filozofiju suvišnom u čovekovom razvoju (sem za pripadnike elita, naravno)...kao svest o uzaludnosti nade.
Iz biografija umetnica: Jelena Aranđelović rođena je u Beogradu. Diplomirala je 2003.godine i magistrirala 2008.godine slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Jovana Sivačkog. Studirala je 2004/05.godine u klasi profesora Žan Mišela Alberola i boravila 2006/07.godine u Cité International des Arts u Parizu. Dobitnica je stipendija Kraljevine Norveške (2002), Francuskog kulturnog centra (2004) godine kao i stipendije za mlade talente tokom perioda studija koje dodeljuje Republika Srbija. Član je ULUS-a od 2003.godine. U statusu je samostalnog umetnika od 2006.godine. Izlaže na samostalnim i kolektivnim izložbama i festivalima u zemlji i inostranstvu. Trenutno živi i radi u Beogradu.
Marija Aranđelović rođena je u Beogradu. Diplomirala je 2007.godine na odseku FTV montaže na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na kojem trenutno završava doktorske umetničke studije. Bavi se snimanjem i montažom. Izlagala je video radove na nekoliko samostalnih izložbi i učestvovala na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Trenutno živi i radi u Beogradu.