decembar 15, 2018
nedelja, 29 jul 2018 20:28

Kovinska slava 2018.

Autor:

Rezanjem slavskog kolača i otvaranjem izložbe „Ikone Banatske eparhije“, uz umetnički program Hora „Iskon“ i muziku „Kovinskih bećara“, 25. jula u Centru za kulturu Kovin otpočeo je trodnevni svečarski program posvećen obeležavanju slave Kovina, Sabora svetog arhangela Gavrila.

Pozdravljajući prisutne sugrađane i goste, direktor Centra za kulturu Milivoj Grčić naglasio je zadovoljstvo zbog činjenice da će baš u dane slave Kovinci moći da vide tako vrednu postavku, zahvaljujućima prijateljima iz Narodnog muzeja u Vršcu i s blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa banatskog g. Nikanora. U slovu o izložbi se, između ostalog navodi:
- Predstave Gospoda Isusa Hrista, Presvete Bogorodice, svetitelja, anđela i apostola koji krase neke od ovih ikona, nekada su bile deo ikonostasa ili celivajuće ikone u mnogim, uglavnom seoskim crkvama širom Banata, pa tako osim u Kovinu i u Pločici, Mramorku, Dolovu, Zagajici, Perlezu...

U nastavku programa nastupio je Hor duhovne muzike „Iskon“. O svakoj od svečanih pesmama koje su izveli, uvodnu priču dao je, u ulozi naratora, profesor Nikola Ljuboja.

Sveti čin rezanja kolača obavili su sveštenici parohija kovinskog Hrama Sabora svetih arhangela, protonamesnik Dušan Vasić i protojerej-stavrofor Živanko Popović, u prisustvu domaćina – članova saveta Prve i Druge MZ Kovin, predstavnika organizacija, udruženja, lokalne samouprave, građana. U ime domaćina slave, prisutne je posebnim obraćanjem pozdravio predsednik Saveta Druge MZ Kovin, Jovan Sudar.

Svečanom činu i otvaranju izložbe prisustvovao je, u ime Opštine Kovin kao pokrovitelja programa obeležavanja slave, predsednik Skupštine opštine Kovin, Zoran Bradanji.
Kako red i običaji nalažu, veče se završilo uz svečarsko posluženje, ovoga puta u ambijentu terase Centra za kulturu, uz muziku „Bećara“, bez čijeg nastupa već više od 40 godina Kovinci ne mogu da zamisle nijedno okupljanje niti druženje.