januar 22, 2019
petak, 29 jun 2018 09:03

Evropski Dan Dunava u Kovinu

Autor:

Turistička organizacija opštine Kovin (TOOK) u restoranu Čarda na Dunavu u Kovinu, organizuje seminar povodom Evropskog dana Dunava. Gost na seminaru je predavač prof. dr Zoran Radmilović.

Teme o kojima će biti reči su: Brodovi za krstarenje i njihov utica na životnu sredinu u plovidbi Dunavom kroz Srbiju, kao i značaj i atraktivnost hidrograđanske makete HE Đerdap 1. Nakon prezentacije planiran je obilazak makete toka Dunava na Starom gradu i prigodno posluženje.

Divna Kirilov, direktorka TOOK, napominje da je ovo prvi put da se na ovakav način obeležava dan Dunava i da je tim povodom organizovana i akcija čišćenja Dunavca. Kompletno je uređena obala Dunavca, trava oko pontona je pokošena i odnešena, a ispred restorana je očišćena obala. Iz Turističke pozivaju sve zainteresovane da dođu i svojim prisustvu uveličaju događaj, a nautičarima poručuju da će imati prilike da čuju korisne informacije.

Evropski dan Dunava obeležava se svake godine 29.juna širom Evrope. Dunav je najduža reka u Evropi nakon Volge, teče kroz 10 zemalja i predstavlja jednu od najznačajnijih transportnih koridora.

Prvi put ovaj dan obeležen je 2004. godine, kada je zvanično doneta odluka da se ovaj dan proslavlja, a povodom desetogodišnjice potpisivanja Konvencije na šestom redovnom sastanku ICPDR-a u Beču. Svih 14 podunavskih zemalja koje su potpisale Međunarodnu konvenciju o zaštiti Dunava proslavljaju ovaj dan. Manifestaciju prate brojni događaji koji se organizuju kako za najmlađe tako i za starije a jedna od najzanimljivijih jeste i krstarenje po Dunavu.