februar 23, 2019
utorak, 26 jun 2018 06:53

Izložba "Numen" Milana Kulića u Kovinu

Autor:

U Galeriji Centra za kulturu Kovin sutra će biti predstavlja izložba skultpura umetnika Milana Kulića. Otvaranje izložbe ,,Numen“ dobitnika prošlogodišnje nagrade za skulpturu Oktobarskog salona u Kovinu, počinje u 19:30h, ulaz je slobodan.

"Numen" je umetnički projekat koji se zasniva na istraživanju različitih osobina kamena kao skulptorskog materijala - u ovim različitim traganjima za oblicima, prostornim i vremenskim događajima jedini konstantni element jeste kamen i njegova priroda. Radovi koji su predstavljeni u sklopu ovog projekta nisu nastali klasičnim vajarskim oblikovanjem kamene mase – kamen nije bio oblikovan sa namerom da se stvori umetnina, već je, naprotiv, zadržana njegova već dobijena ili pronađena forma kojoj je smeštanjem u određen kontekst dat „duh" umetničkog predmeta.

Na taj način, skulptorska forma se posmatra kao skup prirodnih ili prethodno nastalih kamenih formi (kao što su obluci, kamena prašina, ulomci, mašinski isečeni blokovi) čime se akcenat stavlja na uslovljenost krajnje umetničke forme prirodnom praformom kamena, dok je proces obrade umetničkog materijala analizovan kao poseban umetnički rad kroz dokumentovanje i arhiviranje kako različitih stanja transformacije oblikovanog predmeta i posledično odbačenog materijala (kome će promenom konteksta biti „vraćen" oduzet umetnički karakter), tako i beleženjem umetničke akcije koja se, na taj način, dovodi u direktnu vezu sa umetničkim predmetom pa stoga i sama postaje forma umetničkog rada. Na ovaj način se podvlači odnos skulptorskog dela i njegovog (procesnog) dokumentovanja, kao i mogućnost oskulptoravanja same umetničke dokumentacije.

Milan Kulić /1988. Novi Sad/, završio osnovne i master akademske studije na Vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Trenutno na doktorskim studijama na istom fakultetu.
Do sada je učestvovao na velikom broju kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Nemačka, Italija, Kanada). Dobitnik je više nagrada: Godišnja nagrada Galerije za najbolju izložbu – Kolarčev narodni univerzitet, Beograd (2017), Nagrada za skulpturu – XXXI Oktobarski salon u Kovinu (2017), Sreten Stojanović, za rezultate u skulpturi – Fakultet likovnih umetnosti (2011.) i Nagrada za skulpturu u materijalu SO Savski venac – Fakultet likovnih umetnosti (2010. i 2012.).

Stipendista Fonda za mlade talente (2009/10. i 2011/ 12.) kao i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, (2014 – 2017.) Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 2015. godine.