decembar 10, 2018
utorak, 05 jun 2018 20:34

U Kovinu otvorena izložba Sylvie Kovjenić

Autor:

Izložba "Kvadrati: Merna jedinica za zamišljenu površinu između" umetnice Sylvie Kovjenić otvorena je danas u Galeriji Centra za kulturu Kovin. Izložba će biti otvorena do 16. juna.

Umetnica Sylvia Kovjenić, rođena je 1976. u Newcastle-u, Južnoafrička Republika. Živi i radi u Beogradu. U periodu od 2004-2006. školovala se na Umetničkoj Akademiji u Düsseldorf (Kunstakademie Düsseldorf), Nemačka, kao gostujući student. Član je ULUPUDS-a od 2004. Učestvovala na oko 50 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

U veku intermedijskog usijanja, sledeći cikluse: ,,Zvuci linije” i „Zvuci boja”, najnovija serija radova Sylvie Kovjenić podrazumeva kvadrate kao ,,merne jedinice’’ za ispitivanje strukturnih odnosa u okviru različitih medija izražavanja i kroz to, prevashodno, istraživanje prostora u i izvan artefakta. Sylviin umetnički senzibilitet za rafinirano, ali i elementarno i dinamičko sada se ispoljava unutar kompozicija, kod kojih je težište, u odnosu na prethodne radove, pomereno više na materiju i ,,dimenzije praznine’’ nego na boju i simbol.

Ono što prepoznajemo kao konstantu jeste stalni zahvat i kretanje kroz materijale, izvesno punjenje i pražnjenje određenih obrazaca u materijalima, koji joj, zapravo, sami po sebi, pružaju početni impuls za rad. Multipliciranjem modula kvadrata umetnica se približila još autonomnijem modelu komunikacije i njoj, uobičajeno, metafizičkom - podstaknutom sada i metalik tonovima. Očita je strast s kojom Kovjenić pristupa građenju svojih zidnih objekata - instalacija, hladnih i toplih partija, ekstatičnih površina, i njihovih opozita, sa ishodom tek u galerijskom prostoru, uz određene svetlosne i prostorne uslove. U okviru modularnih geometrijskih kompozicija, ostvaren je jedan savremeni vid pikturalno ekspresivne apstrakcije, sa reljefnim efektom u monohromnim kvadratnim poljima zasićenim akrilnom pastom, pokrenut po dubini kako ogoljenim segmentima tako i aplikacijama.

U kontrapunktu ovim radovima su crteži kaligrafskih kvaliteta, svojevrsnog spoja s jedne strane disciplinovanog, strogog linearizma, kompatibilnog konstituciji mreže od pocinkovane žice kao osnove objektima, i, s druge strane, kontrolisane gestualnosti koja rezultuje ubedljivom spontanošću i asocijativnošću. Upotrebom akrilnih glitera i slikarskih flomastera umetnica obezbeđuje sklad oštrog i preciznog sa mekim, snoviđajnim i svetlucavim.