februar 23, 2019
petak, 30 novembar 2018 17:03

Obeležavanje 135 rođendana Vladimira Fijata

Autor:

Prvi gosti stigli u Legat Vladimira Fijata! Učenici Osnovne škole Lukrecija Ankucić iz Samoša posetili Legat Vladimira Fijata i time započeli obeležavanje 135 godina od rođenja našeg velikog ljubitelja ratne fotografije, heroja i svojevrsnog putopisca.

Poslednjeg novembarskog dana, 30.novembra, planirano je obeležavanje 135 godina od rođenja Vladimira Fijata i promocija konačno štampanog izdanja njegovog Ratnog zapisa pod nazivom Ovejani Srbin. Početak promocije zakazan je za 18 časova.

Naime, na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, na štandovima se mogla naći knjiga Ovejani Srbin u izdanju Prometeja i Javnog medijskog servisa Srbije (RTS Izdavaštvo). Knjiga je posvećena sećnjima dobrovoljaca iz Banata tokom Prvog svetskog rata, a posvećena je sećanjima Vladimira Fijata koji je pored spisa iza sebe ostavio i autentične fotografije nedela austrougarske i bugarske vojske koje su pustošile sve pred sobom tokom ratnog perioda.

Album fotografija je od neprocenjive istoriografske vrednosti, a spisi svedoče o snalažljivosti srpskog junaka, lukavosti i nedaćama koje izaziva rat.