januar 17, 2019
sreda, 09 maj 2018 13:38

Polaganjem venaca odata počast oslobodiocima od fašizma na Trgu ruskih kadeta u Beloj Crkvi

Autor:

U obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Beloj Crkvi učestvovao je i Igor Bojko, drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Beogradu čiji je domaćin bio predsednik opštine Darko Bogosavljević. Brojne delegacije položile su vence i cveće na spomenik vojnicima Crvene Armije, oslobodiocima Bele Crkve.

Vence i cveće na na spomen kosturnicu na Trgu Ruskih kadeta položili su predstavnici opštine, Ruske Federacije, društva srpsko - ruskog prijateljstva, učenici Tš „Sava Munćan“, OO Komunističke partije, Crvenog krsta i SUBNOR-a opštine Bela Crkva.

- Dragi prijatelji, velika mi je čast što sam u ime Ambasade Ruske Federacije danas u Beloj Crkvi da zajedno proslavimo Dan pobede, ili kako mi u Rusiji kažemo - Dan pobede u velikom otadžbinskom ratu. Danas imamo još jedan razlog da se setimo da Rusija i Srbija imaju zajedničku istoriju i da smo zajedno pobedili fašizam. Vojnici Crvene armije i Jugoslovenske narodnooslobodilačke armije pobedili su najveće zlo i time postavili temelje današnje savremene Evrope. Na nama je da damo doprinos njihovoj pobedi, da posećujemo grobove, čuvamo uspomenu na njih i da ne dozvolimo nove pojave fašizma. Drago mi je da vidim mlade i poručujem im da samo onaj ko zna svoju prošlost, ima budućnost. Čestitam vam praznik i neka je večna slava poginulima, rekao je Igor Bojko drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Beogradu.

- Zahvaljujem našem dragom gostu Igoru Bojkovu i pozdravljam sve okupljene koji su došli da odaju poštu poginulima i pokažu da poštuju tradiciju Narodnooslobodilačke borbe. Danas ceo svet obeležava Dan pobede nad velikom nesrećom koja je zadesila i nas ovde. Kao što je rekao naš gost, svako od nas i sve škole treba da neguju tradiciju i da nikada ne dopustimo da senka zaborava padne na žrtve Drugog svetskog rata. Želim vam dobro zdravlje, uspeh i mir, rekao je Darko Bogosavljević predsednik opštine Bela Crkva.

Društvo srpsko-ruskog prijateljstva već godinama održava veze između dva bratska naroda. U Beloj Crkvi živi tridesetoro potomaka rusa, a “Memorijalnu kadetsku sobu” u kući porodice Kasteljanov poseti svaki gost iz Rusije.

Na obeležavanju Dana Pobede nije na žalost bio ni jedan učesnik Drugog svetskog rata, a samo ih je još desetoro živih.