februar 16, 2019
petak, 13 april 2018 15:58

Dan izviđačkog odreda “Žarko Zrenjanin Uča”

Autor:

Mnogi su Belocrkvani stasavali uz logorsku vatru na obukama i taborima, na raznim takmičenjima na kojima su uvek bili među prvoplasiranim odredima. S' obzirom da odred “Žarko Zrenjanin Uča” postoji i kontinuirano radi 63 godine, nije čudo što su se u dvorištu doma izviđača okupile brojne generacije.

Odred izviđača "Zarko Zrenjanin Uča" osnovan je 1955. godine. Zvanično, odred je osnovan 12.04.1955. godine jer je tada odrzana i prva osnivacka skupština na kojoj je odred dobio ime “Žarko Zrenjanin UČa”, izabran prvi starešina - Veroljub Kostić, načelnik Dušan Stepanov i ostali članovi štaba. Bio je to 24. odred u Vojvodini.

dan odreda izvidjaca

Godišnjica odreda obeležena je smotrom odreda, poletarci su uz logorsku vatru i Himnu vatri dali obećanje, a izviđači i planinke zavet. Posebno lepu sliku činili su roditelji sa decom, a svi sa izviđačkim maramama oko vrata.

- Zahvaljujem se lokalnoj samoupravi i svim prijateljima našeg odreda jer bez njihove podrške ne bismo mogli da realizujemo sve planirane aktivnosti koje sprovodino u skladu sa programom Saveza izviđača Srbije, rekao je Ivan Žak starešina Odreda izviđača “Žarko Zrenjanin Uča”.
Odred će 21.aprila trinaestu godinu za redom biti domaćin izviđačke akcije “NOT 2018.” u noćnoj orijentaciji, takmičenju na kom će učestvovati oko 150 članova raznih odreda iz cele Srbije.