septembar 19, 2018
četvrtak, 08 februar 2018 12:19

Knjiga toka svesti pisca „Sunce ovog dana pismo Andriću“

Autor:

Vladimir Pištalo, jedan od najostvarenijih savremenih srpskih pisaca koji je višestruko nagrađivan, a živi i stvara u SAD održao je promociju svoje knjige „Sunce ovog dana pismo Andriću“ u čitaonici Narodne biblioteke u Beloj Crkvi. Medijator na književnoj večeri bio je Nenad Šaponja, pesnik, književni kritičar i vlasnik izdavačke kuće „Agora“.

U želji da demistifikuje Andrića kojim su ga dok je bio učenik plašili, Vladimir Pištalo je napisao knjigu. U knjizi je predstavljen znatno ljudskiji, strasniji i humaniji Ivo Andrić, pa knjiga dovodi u pitanje mnoge tvrdnje o njemu.

- Andrić koji je jako želeo da pomogne ljudima, voleo žene, bio posvećen suncu, pisao himnu vinu zvanom Žilavka, koji je mislio da sve što smo mi, to stvaraju strasti - to je pravi Andrić, ali to nije Andrić o kom su nama govorili. Smatrao je da je žudnja ono što je najbolje i najljudskije u čoveku, dobrotu je uvek čuvao za druge, a za sebe ironiju, rekao je Vladimir Pištalo.

pistalo knjiz.vece

- Već 37 godina Vladimir Pištalo piše nešto uprkos nečemu. Posebno sam se zapitao, zbog čega piše o Tesli, jer to po meni nije bila književna tema. Pismo Andriću je nešto drugo. On je uspeo da se obrati piscu, to je obraćanje našeg vremena njegovom vremenu, naše svesti njegovoj svesti. Lociran između konkretnih vremena, Andrićevog i našeg, i bezvremena književnosti, ovaj današnji Pištalov razgovor sa Andrićem, uz korištenje duše kao lampe, pokazuje kako je moguće književno, jezikom slika i emocija, govoriti i o književnosti i o vremenu u kome se govori. rekao je Nenad Šaponja.

Vladimir Pištalo kaže i da ne bi postao čovek kakav jeste da nije čitao Andrića koji je mogao da vidi svet i očima protivnika.