januar 17, 2019
četvrtak, 04 oktobar 2018 17:34

Učenici OŠ “Dositej Obradović” obeležavaju Dečiju nedelju

Autor:

Dečija nedelja koja se ove godine odvija pod sloganom ‘’Moje je pravo da živim srećno i zdravo-za odrastanje bez nasilja’’ započela je nizom aktivnosti u belocrkvanskim osnovnim školama. Učenici OŠ ,,Dositej Obradović'' su u organizaciji Učeničkog parlamenta posetili su Narodnu biblioteku, gde ih je dočekao direktor, Radovan Marković, kustos muzeja Igor Vokoun i ostali zaposleni.

Ovogodišnja tema dečije nedelje je ,,Moje pravo da živim srećno i zdravo – za odrastanje bez nasilja'', te je u skladu sa temom održano predavanje i prezentacija na temu ,,Nasilje kroz aspekat rata u umetnosti Pabla Pikasa – Gerinka”.
“Slika Gernika Pabla Pikasa iz 1937. godine je jedan od najpoznatijih antiratnih simbola. To je figurativna interpretacija bombardovanja Gernike, nekadašnje prestonice Baska, u severnoj Španiji, za vreme španskog građanskog rata (1936-1939)”- objasnio je učenicima Igor Vokoun.
“Učenici su aktivno učestvovali u diskusiji, utvrdili već stečena znanja, a naučili su i nešto novo i kako kažu jedva čekaju da ponovo posete Narodnu biblioteku u Beloj Crkvi ili neku drugu instituciju” istakla je nastavnica srpskog jezika Zorica Burmudžija.
Takođe, učenici viših razreda OŠ “Dositej Obradović” su za svoje drugare iz nižih razreda pripremili predavanje, prezentacije i kratke video sadržaje na temu nasilja i prevencije vršnjačkog i ostalih oblika nasilja.
“ Naučili smo koji oblici nasilja postoje i kako se od njih zaštiti kada smo sami izloženi nasilju ili kada se nađemo u ulozi posmatrača. Učenici nižih razreda su pažljivo slušali i aktivno učestvovali, a najsentimentalniji trenuci su bili kada su se učenici otvorili i podelili svoja iskustva i priče. Naučili smo nešto novo i podigli svest o posledicama nasilja kako za žrtvu tako i za počinioca” - rekao je nastavnik nemačkog jezika Dušan Eginger Stojšin.