septembar 19, 2018
petak, 02 februar 2018 17:42

Mladi su svesni značaja dobrovoljnog davalaštva krvi

Autor:

U svečanoj Sali Belocrkvanske gimnazije i ekonomske škole održana je akcija DDK na kojoj je odbijeno 4, a krv je dalo 18 punoletnih učenika srednjih škola i jedna profesorka. Po prvi put u akciji je učestvovalo 6 učenika i profesorka Adela Stanković.

Akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za punoletne srednjoškolce zaživele su u Beloj Crkvi od 2003. godine. Spovode se dve akcije godišnje, a odziv je uvek odličan. U završnim razredima dve srednje škole u Beloj Crkvi ima ukupno 62 punoletna učenika, učešćem više od trećine učenika zadovoljni su i Transfuziološka služba iz Pančeva i Vladimir Radonjić sekretar Crvenog krsta Bele Crkve.

Jelena Lazarević ima stah od igle, teško odlazi da radi analize krvi, ali je smogla snage da postane dobrovoljni davalac.

- Bilo je strašno, ali sam u sebi ponavljala da humanost i plemenitost mora da savlada strah. Raspitivala sam se, drugovi su rekli da nije strašno, i evo me sada ponosne sa karticom dobrovoljnog davaoca, kaže Jelena.

- Puno puta sam želela da dam krv, uvek se nešto isprečilo, a evo danas sam uspela i ponosna sam na sebe. Već sam se raspitala kada ponovo mogu da dam krv, kaže profesorka Adela Stanković.