februar 23, 2019
petak, 15 jun 2018 17:04

Deset osoba evakuisano iz Jasenova

Autor:

Za samo dva sata 13. juna na području opštine Bela Crkva zabeležene su padavine u količini 70 – 90 l/m2. Obilne padavine najviše su ugrozile deo naseljenog mesta Jasenovo, problema je bilo i u Beloj Crkvi i Dupljaji i na putu Grebenac - Šušara. Na terenu su bili vatrogasci, radnici i mehanizacija svih preduzeća koji su mogla da pomognu.

Manje poplave shvaćene su krajnje ozbiljno. Štab za vanredne situacije u stalnom je zasedanju.

- Dve porodice iz Jasenova imale su štete u domaćinstvima, evakuisane su i smeštene su u Domu za decu i omladinu „Vera Radivojević“ u kom su zbrinute. Imali smo velike štete na putu Grebenac – Šušara koji mora da se sanira u najkraćem roku zbog žetve. Na sednici štaba za vanredne situacije donete su odluke o upotrebi sredstava iz budžetske rezerve za sanaciju kuća, puta, i pomoć Domu „Vera Radivojević“ u zbrinjavanju stanovnika iz Jasenova dok se ne štete na kućama ne otklone. U Beloj Crkvi je takođe bilo problema u pojedinim ulicama. U toku radovi u krugu kasarne na upajanju obodnog kanala u HMO kanal koji vodi ka reci Neri. Pratimo vremensku prognozu, verujem da ćemo u narednih nekoliko dana uspeti da sve saniramo, kaže Darko Bogpsavljević predsednik opštine Bela Crkva i Štaba za vanredne situacije.

- Na oko 150m od glavne raskrsnice u Jasenovu postoji uvala i obodni kanal iza kuća, on je probijen i stanovnici iz dve kuće su evakuisani. Održavanje kanala koji su u selu u nadležnosti je Mesne zajednice. Poseban problem su plitki kanali i niski mostići koje meštani prave i koji predstavljaju prepreku u odvođenju vode prilikom ovako obilnih padavima. Tek nakon intervencije i uklanjanja prepreka voda se povukla prema Karašu. Učinićemo sve što možemo da se ovi problemi otklone, rekao je Stanislav Mitrović direktor Vodoprivrivrednog društva “Ušće” doo.