januar 17, 2019
sreda, 28 februar 2018 08:09

Zasedao Štab za vanredne situacije u Alibunaru

Autor:

Štab za vanredne stuacije opštine Alibunar održao je sednicu povodom vanrednih vremenskih prilika, a usled pojave izuzetno jakog vetra i snega. Sednicom je predsedavao komandant štaba, Predrag Belić, pored koga su prisustvovali predstavnici JKP Univerzal, Doma zdravlja, SUP-a Alibunar, Centra za socijalni rad, Crvenog krsta opštine Alibunar i ostalih službi i državnih organa.

Štab je doneo zaključak na osnovu podnetih izveštaja svih pravnih lica za zaštitu i spasavanje opštine Alibunar. Procenjena je situacija stanja bezbednosti. Prohodnost na putevima je redovna, a vrši se obilazak terena i čišćenje lokalnih puteva i ulica u skladu sa Planom održavanja opštinskih puteva na teritoriji opštine Alibunar u redovnim uslovima, u zimskom periodu.

U pripravnost se stavljaju sva raspoloživa mehanizacija i druga oprema organizacija i preduzeća koja imaju potpisan ugovor sa opštinom Alibunar u slučaju vanrednih situacija. Na insistiranje Predraga Belića, komandanta štaba, preporuka je da se odmah angažuje potrebna mehanizacija i da se intezivno čiste lokalne saobraćajnice.

Predložene su preventivne i operativne mere i aktivnosti subjekata zaštite i spasavanja na teritoriji opštine Alibunar u predstojećem periodu naglog zahlađenja usled nailaska ledenog talasa koji je zahvatio ceo region, a sa sobom nosi i snežne padavine praćene jakim vetrom u košavskom području. Dogovoreno je da narednih dana, do okončanja hladnog talasa, bude pojačan nadzor socijalno ugroženog stanovništva, naročito staračkih domaćinstava radi eventualnog zbrinjavanja pomenutih lica.

Obzirom na intezitet i vreme trajanja ledenog talasa koji nam dolazi iz Sibira, preporuka je da stanovnici opštine Alibunar budu obazrivi i da prate zvanična saopštenja o vremenu i vremenskim prilikama, kao i o prohodnosti magistralnih puteva.

Zbog izuzetno blage zime u proteklom periodu došlo je do cvetanja određenih poljoprivrednih kultura i ovaj talas može dovesti do njihovog smrzavanja, te stoga treba pratiti i uvažiti savete agronoma.

Last modified on sreda, 28 februar 2018 08:12