februar 16, 2019
utorak, 13 februar 2018 06:58

Okasnio lov na vladimirovačku lisicu

Autor:

Ove godine zakasnilo se s lovom na vladimirovačku lisicu. Vreme ne liči na zimsko, nema snega ni mraza, zemljište je skoro suvo, pa se tragovi ovog predatora ni ne razaznaju. Ipak, Lovačko društvo „Fazan” organizovalo je druženje lovaca iz mnogih krajeva.

Ove godine zakasnilo se s lovom na vladimirovačku lisicu. Vreme ne liči na zimsko, nema snega ni mraza, zemljište je skoro suvo, pa se tragovi ovog predatora ni ne razaznaju. Ipak, Lovačko društvo „Fazan” organizovalo je druženje lovaca iz mnogih krajeva.

- Imali smo goste iz Pančeva, Beograda, Vlaškog Dola, sremskih mesta, Novog Sada, Boke, Konaka, Vršca... Želeli smo da im pokažemo naše lovište, prirodne lepote u okolini sela na obroncima Deliblatske peščare, pa da nam u lov dođu u narednim sezonama, kaže predsednik Lovačkog društva „Fazan“ Dragan Marčetić.

Društvo broji 90 članova, a nekada ih je bilo i preko 160. Mladi, kažu ovde, zaluđeni su novim tehnologijama, gledaju samo u telefone i kompjutere, ne daju se „ni puškom izvući iz kuće i kafića”.

Ovom prilikom nijedna lisica nije dolijala, jer su se, kako kažu stariji lovci, povukle u blizinu sela radi hrane, a i sklanjaju se od čopora šakala koji i njih napadaju. Šakali najviše tamane sitnu divljač zečeve, fazane, pa i visoku srneću divljač, divlje svinje. Priča se da su u ove krajeve došli sa Karpata, brzo se množe, uskoro, ako se ne preduzmu ozbiljne hajke, lovišta će ostati bez divljači, reče jedan od poznavalaca lovačkih terena u okolini.

Za goste su vladimirovački lovci spremili doručak od pravih banatskih specijaliteta, a iskusni Jova Gajić dodao je i pihtije. Glavni kuvar Đorđe Susa i njegovi pomoćnici Sava Lukić, Petar Sekešan i Petar Živku pripremili su za ručak pasulj sa slaninom i suvim mesom...

- Dosadiše nam nazovi borci za zaštitu životinja, a ne vide kad po snegu i ledu u lovište iznosmo hranu, leti vodu i da lovom svodimo broj predatora na razuman broj,kaže Gajić.

Među nastarijim lovcima je bio je i doktor i specijalista akušerstva u penziji Jonel Balan. On ističe da su lovci oduvek borci za očuvanje životne sredine, nikad im nije bio cilj ubijanje divljači, već da im se stvore uslovi za opstanak.

Učesnik Duško Jercić, kaže da je tu i tamo po neka lisica šmugnula u čestar, video je nekoliko zečeva, ali da mu je trosatno pešačenje na čistom vazduhi mnogo prjalo.

Dušan Milosavljević iz Devojačkog bunara reče da je u drugim lovačkim pohodima ustrelio preko deset šakala, danas ih nije bilo, uglavnom obitavaju u čestarima gloga i bagema Deliblatske peščare i tamane sve što se u šumi kreće. Profesor informatike Kristijan Cincar kaže da u ovakvim prilikama sreće drugare koje odavno nije video, voli prirodu i divlje životinje, nikad nijednu nije upucao.

Izvor i foto: dnevnik.rs, R. Jovanović