septembar 19, 2018
četvrtak, 01 februar 2018 11:48

Održan tradicionalni lov na banatsku lisicu

Autor:

U cilju održavanja prihvatljivog broja predatora na teritoriji opštine Alibunar, kao i na najvećem delu teritorije nacionalnog parka Deliblatska peščara, unazad petnaest godina organizuje se i održava tradicionalni lov na banatsku lisicu. Tokom vikenda, više od 300 lovaca je krenulo u hajku.

Hajka se kretala u ritu između mesta Seleuš i Lokve, gde je lisica i najbrojnija. Lovilo se samo odmereno i planski, pa je tako u skladu sa zakonskim normama odstreljeno sedam lisica.

I ove, petnaeste godine zaredom, organizatori i domaćini su bili lovačko udruženje “Srndać” i Turistička organizacija opštine Alibunar. Punu podršku ovom tradicionalnom dešavanju pružila je i opštine Alibunar.

Na opštinskom lovištu najrasprostranjeniji su fazani, zečevi i srneća divljač, dok su na obodu Deliblatske peščare veoma su rasprostranjeni lisice i šakali.

Pored kontrolisanog održavanja i regulacije brojnosti lisica, ova prilika se koristi i za druženje i razmenu iskustava među sportskim lovcima kojih je iz godine u godinu sve više, što ukazuje i na potencijale razvijanja lovnog turizma na teritoriji naše opštine.